מגזין

האם החיסון לקורונה משפיע על המחזור החודשי?

דימום כבד או בלתי צפוי, כאבי מחזור קשים מהרגיל ווסת שהופיעה שנים ארוכות אחרי גיל המעבר - התופעות המדווחות על ידי אלפי נשים בעולם ייחקרו לראשונה באוניברסיטאות המובילות בארה"ב במטרה לבחון את הקשר בין נטילת חיסון נגד קורונה לשינויים במחזור החודשי

כאבי מחזור. אילוסטרציה

חמש אוניברסיטאות מובילות בארה"ב קיבלו לאחרונה מימון ממשלתי כדי לחקור קשר אפשרי בין חיסוני קורונה לבין שינויים במחזור החודשי, לאחר שנשים רבות דיווחו שחוו מחזור לא סדיר או חסר, דימום כבד מהרגיל ושינויים במחזור החודשי לאחר קבלת החיסון נגד קורונה. המחקרים יקבעו אם שינויים אלה קשורים לחיסון עצמו וינסו להבהיר את המנגנונים העומדים בבסיס השינויים במחזור החודשי הקשורים לחיסון. באתר המכון הלאומי לבריאות [1] צוין כי מחקרים אלה יעניקו לציבור מידע נוסף על הצפוי לאחר הניסוי ומטרתם להפחית את ההססנות מפני החיסונים.

גורמים רבים יכולים לגרום לשינויים זמניים במחזור החודשי, המוסדר על ידי אינטראקציות מורכבות בין רקמות הגוף, התאים וההורמונים. תגובות חיסוניות לחיסון נגד קורונה יכולות להשפיע על יחסי הגומלין בין תאי החיסון לאותות ברחם ולהוביל לשינויים זמניים במחזור החודשי. גורמים נוספים העלולים לגרום לשינויים במחזור החודשי כוללים מתח ושינויים באורח החיים הקשורים למגיפה והדבקה בנגיף הקורונה.

הפרויקטים החדשים יתבססו על מחקרים קיימים וישתמשו במידע מאפליקציות מעקב וסת וביוץ כמו Clue כדי להעריך את ההשפעות האפשריות של החיסון על המחזור הווסתי בקרב אוכלוסיות מגוונות. מחקר אחד יתמקד במתבגרות.

מדיווחים של אלפי נשים בארה"ב ובמקומות אחרים בעולם עולה כי היו להן תופעות לוואי אחרות שיצרניות תרופות והרופאים לא הזהירו אותן מפניהן - שינויים בלתי צפויים במחזור החודשי. עם זאת, עדיין לא נמצא קשר סיבתי בין החיסונים לבין השינויים המדווחים

החוקרים יעריכו את שכיחותם וחומרתם של שינויים לאחר החיסון במאפייני המחזור כולל זרימה, אורך המחזור, כאבים ותסמינים אחרים. ניתוחים אלה יתייחסו לגורמים אחרים שיכולים להשפיע על הווסת כגון לחץ, תרופות ופעילות גופנית, כדי לקבוע אם השינויים נובעים מהחיסון או מסיבות אחרות. החוקרים גם ינסו לפענח את המנגנונים העומדים בבסיס ההשפעות האפשריות של חיסוני קורונה על המחזור החודשי על ידי בחינת מאפיינים חיסוניים והורמונליים, דגימות דם, רקמות ורוק שנלקחו לפני ואחרי החיסון.

באתר אוניברסיטת ג'ון הופקינס [2], אחת האוניברסיטאות שבהן נערך המחקר, מסביר החוקר הראשי כי אחת ההנחות היא שהתגובה החיסונית בעקבות החיסון גורמת להכנסת תאים של מערכת החיסון לרחם ומובילה לאי סדירות הווסת עליה מדווחות נשים. משום כך, החוקרים מתכננים לבדוק את תגובת האנדומטריום לחיסון נגד קורונה ברמה הביולוגית. תיאוריה אחרת היא שתאי המערכת החיסונית ממלאים תפקיד הן בבנייה והן בפירוק רירית הרחם במהלך המחזור. משום כך, שינוי המצב האימונולוגי בעקבות קבלת חיסון יכול לגרום לשינוי בווסת.

הווסת היא חלק ממחזור הרבייה החודשי של האישה. בכל חודש, רחם האישה מתכונן להריון ומעבה את דפנותיו על ידי העלאת רמות שני הורמונים, אסטרוגן ופרוגסטרון. אך כאשר הריון אינו מתרחש, מתרחשת נשירה של רירית הרחם בזרימת דימום וסתי שעוזב את הגוף דרך הנרתיק במהלך התקופה.

לחיסון נגד קורונה יש תופעות לוואי צפויות כמו כאב בזרוע שבה ניתן החיסון, כאבי ראש, חום, עייפות, והן סימן לכך שהגוף מגביר את התגובה החיסונית ולומד כיצד להדוף את נגיף הקורונה. אולם, מדיווחים של אלפי נשים בארה"ב ובמקומות אחרים בעולם עולה כי היו להן תופעות לוואי אחרות שיצרניות תרופות והרופאים לא הזהירו אותן מפניהן - שינויים בלתי צפויים במחזור החודשי שלהם. עם זאת, עדיין לא נמצא קשר סיבתי בין החיסונים לבין השינויים המדווחים, ועד כה לא נאספו בצורה מסודרת נתונים על הקשר בין חיסונים לווסת.

רשת הרדיו הציבורית בארה"ב (NPR) [3] ערכה ראיון עם שתי חוקרות, קייט קלנסי, אקולוגית רבייה אנושית, וקתרין לי, אנתרופולוגית ביולוגית, אשר אספו יותר מ-140,000 דיווחים מנשים שטענו שהבחינו בשינוי בווסת לאחר החיסון. קלנסי התעניינה בנושא בגלל הניסיון שלה עם החיסון - "המחזור שלי אחרי המנה הראשונה היה אחד הכבדים שזכורים לי בחיי", סיפרה בראיון עימה.

קלנסי העלתה לרשתות החברתיות את הסיפור שלה, וחמישה חודשים לאחר מכן נשים עדיין מגיבות לפוסט המקור. הסיפורים האישיים, רבים ככל שיהיו, אינם מספיקים כדי להוכיח שהחיסון אכן גורם לשינויים במחזור החודשי. מחזור בריא הוא תהליך הורמונלי מורכב שיכול להשתנות מאוד מאדם לאדם ומחודש לחודש והוא מושפע מגורמים רבים. מתח יכול לתרום לתקופות קלות או כבדות יותר למשל, כמו גם תרופות, החלפת אמצעי מניעה או נטילת תוספי תזונה.

אלפי הנשים שדיווחו על בעיות במחזור מייצגות רק חלק קטן מעשרות מיליוני האנשים שחוסנו נגד קורונה. רוב הנשים לא חוו שינויים במחזור, כולל נשים בניסויים הקליניים, על פי הצהרות יצרניות החיסונים

מינהל המזון והתרופות (FDA) ויצרניות החיסונים לקורונה המורשים לשימוש בארה"ב טענו שלא ראו עדויות לכך שאחד החיסונים גורם לאי סדירות הווסת או לבעיות בריאותיות הקשורות למחזור או לפריון. הארגון האמריקאי למיילדות וגינקולוגים ציין כי הוא מודע לדיווחים, אך החיסון מומלץ מאוד, ורופאי נשים ואחרים צריכות לעודד חולים מתאימים להתחסן.

אולם, הדאגה בקשר לנשים מצביעה על נקודה עיוורת בדרך שבה נעשה מחקר קליני על חיסוני הקורונה. בדומה לניסויי חיסונים רבים אחרים, מחקרי הקורונה המוקדמים לא הקדישו תשומת לב לבריאות הרבייה מלבד שאלות בנוגע להריון.

לפי דיווחי הנשים, השינויים במחזור החודשי היו קצרי מועד ונמשכו רק כמה מחזורים. נשים רבות דיווחו שלאחר החיסון חוו דימום כבד או דימום בזמן בלתי צפוי במחזור החודשי. חלקן דיווח על כאבי מחזור קשים מהרגיל. היו גם נשים לאחר גיל המעבר, שעברו שנים רבות, לפעמים עשרות שנים, מאז הווסת האחרונה שלהן, שדיממו לאחר קבלת החיסון, והיו גם דיווחים של טרנסג'נדרים שקיבלו הורמונים לביטול המחזור החודשי שדיווחו על דימום לאחר ההתחסנות.

החוקרות טוענות שהעובדה שרופאים דחו על הסף את הקשר בין החיסונים לווסת יוצרת חוסר אמון, והשמועות על בעיות במחזור בעקבות החיסון הזינו גם תיאוריות קונספירציה גדולות יותר, כמו הטענה שהחיסון פוגע בפוריות.

המשתתפים בניסויים הקליניים של "פייזר" נשאלו שאלות לגבי תופעות לוואי קלות כגון כאבי ראש או כאב בזרוע, אך לא נשאלו שאלות ספציפיות כגון: "האם המחזור החודשי שלך לא סדיר? האם הזרימה שלך כבדה יותר?"

יש לציין כי אלפי הנשים שדיווחו על בעיות במחזור מייצגות רק חלק קטן מעשרות מיליוני האנשים שחוסנו נגד קורונה. רוב הנשים לא חוו שינויים במחזור, כולל נשים בניסויים הקליניים, על פי הצהרות יצרניות החיסונים פייזר, מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון.

ד"ר קתרין אדוארדס, חברה בוועדת ניטור נתונים עצמאית של החיסון של "פייזר", אמרה בראיון שהמשתתפים בניסויים הקליניים נשאלו שאלות לגבי תופעות לוואי קלות כגון כאבי ראש או כאב בזרוע, אך לא נשאלו שאלות ספציפיות כגון: "האם המחזור החודשי שלך לא סדיר? האם הזרימה שלך כבדה יותר?". לדבריה, מאחר שנתונים אלה אינם נאספים, משתתפי הניסוי יכולים רק לדווח על שינוי במחזור כ"אירוע לוואי", מצב שעלול לגרום לניסויים להחמיץ שיבושים קלים יחסית.

ד"ר אדוארדס הוסיפה שחיסון הקורונה היווה אתגר קשה במיוחד ליצרני התרופות, וכאשר החברות מיהרו לבדוק את החיסונים בשנה שעברה, פקחי הבטיחות התמקדו באיתור תופעות לוואי מסוכנות, לפי תיעדוף.

תכנון של ניסוי שבודק אם החיסון עלול לגרום להפרעה במחזור החודשי הוא מסובך כיוון שכאמור המחזור הווסתי משתנה מאוד מאישה לאישה וממחזור למחזור, גורמים רבים יכולים להשפיע עליו, כמו לחץ או מחלה קלה שלהם השפעה על משך המחזור או על כמות הדימום, ולנשים רבות יש מחזורים בלתי סדירים כל הזמן. יתר על כן, מה שמהווה דימום "כבד" משתנה מאישה לאישה והוא סובייקטיבי מאוד.

ומה בישראל?

פרופ' רוני מימון, יו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, מקדם בימים אלה יוזמה למחקר ישראלי ראשון בנושא. פרופ' מימון מסר לעידו אפרתי ב"הארץ": "מבחינה ביוכימית ואנדוקרינית איננו מוצאים קשר בין הפרעות במחזור ובין חיסון לקורונה. עם זאת, כיוון שאנו חיים בעידן הרפואה מבוססת הראיות (evidence-based medicine), החלטנו לבדוק את התופעה בקרב מספרים גדולים של נשים בישראל". לפי שעה לא ברור כמה נשים ייבדקו במחקר המתוכנן.

בישראל, אין נתונים מסודרים על היקף התופעה. בתגובה ל"הארץ" נמסר כי "המשרד קיבל דיווחים על אי־סדירויות או חריגות בווסת שהופיעו אחרי קבלת חיסון נגד COVID–19. מאחר שתופעה זו שכיחה ואינה מובילה לאשפוז, אין דרך לדעת את שכיחותה באוכלוסיה בעבר ולבדוק אם כעת היא גבוהה יותר. דיווחים דומים התקבלו ברשויות בריאות גדולות בעולם, ובשלב זה לא בוסס קשר סיבתי בין החיסונים להפרעות בווסת. מהדיווחים נראה כי התופעות זמניות, חולפות ולא מהוות סיכון".

לסיכום, במאמר מערכת שפורסם לאחרונה בכתב העת British Journal of Medicine, מדענים קוראים להמשיך ולחקור את ההשפעות האפשריות של חיסוני הקורונה על בריאות נשים ועל הווסת שלהן, על מנת לקבוע אם יש קשר בין הדברים ומה מעורר תגובה זו אצל נשים מסוימות. "אם יש קשר, סביר להניח שהוא נובע מהתגובה החיסונית לחיסון ולא מרכיב חיסון ספציפי", נכתב במאמר.

ספרות:

1. Item of Interest: NIH funds studies to assess potential effects of COVID-19 vaccination on menstruation. Monday, August 30, 2021

2. COVID-19 NEWS: Study to Investigate Impacts of COVID Vaccines on Menstruation 09/23/2021

3. Why Reports Of Menstrual Changes After COVID Vaccine Are Tough To Study. August 9, 20215:00 AM ET

(תרגום: ענת רותם)

נושאים קשורים:  וסת,  מחזור חודשי,  תופעות לוואי,  חיסון לקורונה,  חדשות,  מגזין,  פייזר,  19-COVID
תגובות
אנונימי/ת
01.10.2021, 10:00

מכבסת מילים מבישה, זה לא 'שינויים במחזור' זה דימומים מהרחם. הם מופיעים גם אצל נשים שהן שנים רבות אחרי גיל המעבר..

אנונימי/ת
01.10.2021, 12:20

אלפי נשים בארץ דיווחו המורדים החיסונים על שינוי במחזור החודשי לפחות למשך כמה חודשים!
המשמעות שהחיסון גורם לשינוי הורמונלי דבר שהוכחש על ידי החוקרים מהרופאים.
פועל יוצא, טענות של מתנגדי החיסונים לפחות בחלקן נכונות! האם ייתכן שבעוד כמה חודשים או שנים נשמע על עוד טענות שיתבררו כנכונות?
אגב, אינני מתנגד חיסון, התחסנתי שלושה חיסונים (אבל אני גבר ללא מחזור... 😂)

אנונימי/ת
01.10.2021, 12:57

לפני כשבועים נפטר ב״פתאמיות״ שכן שלנו , הוא קיבל את החיסון 3 ימים קודם קוננה אשתו, החיסון הרג אותו. העובדה שהוא חולה בסרטן ממאיר סטייג׳ 4 עם אי ספיקת לב ועוד כמה מצבים פתולוגיים קשים מאושפז רוב השנתיים האחרונות נשכחה בתיאור סיבת המוות.

אנונימי/ת
01.10.2021, 13:18

לאנונימי מ12:57 אלו בדיוק המקרים שכשמגלים אצלם קוביד נספרים כמתים מקורונה.. למה זה לא מקומם אותך?

וגם אם החיסון היה קש אחרון, אין ערך לחיי אדם קשיש עם מחלות רקע?
איפא ואיפא של מגיפה

אנונימי/ת
01.10.2021, 13:20

הגיע הזמן להסכים לאסוף דיווחים ולחקור את העליה בשכיחות אירועים מוחיים ולבביים של קשישים לאחר החיסון

אנונימי/ת
02.10.2021, 14:25

הגיע הזמן לבדוק את זה כמו שצריך. אחרי החיסון השני המחזור שלי התקצר מ28 יום ל21-22 יום. והווסת התארכה מ6 ימים ל10 ימים.

אנונימי/ת
03.10.2021, 09:48

נקווה שהחיסון לא גורם רק לשיבושים בווסת אלא לפגיעה ממשית בפוריות.
אולי תמונה כאן התרופה לפיצוץ האוכלוסין שקיים בעולם בכלל ובישראל בפרט.

אנונימי/ת
05.10.2021, 10:31

מצד שני אני ועוד נשים שאני מכירה נכנסו להריון מאוד מהר אחרי החיסון