חדשות

יותר יבוא ופחות רגולציה: רפורמת המזון של משרד הבריאות יוצאת לדרך

מטרת הרפורמה שתכנס לתוקפה ביום א': "הורדת העומס הבירוקרטי והקלה בייבוא תוך שמירה על בריאות הציבור"

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

רפורמת המזון, שמטרתה להפחית רגולציה ולהקל על יבוא מזון, תצא לדרך ביום ראשון הקרוב. במסיבת עיתונאים שהתקיימה אתמול הציגו ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור ופנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, את רפורמת המזון שנכנסת לתוקפה החל מה-1.1.2023.

הרפורמה במזון נועדה להפחית רגולציה ולהקל על הייבוא, תוך שמירה על בריאות הציבור. הצעד המהפכני של משרד הבריאות מבוסס על אימוץ רגולציה אירופאית אחידה ומתקדמת במטרה להסיר חסמים ביבוא מזון רגיש לישראל. המהלך מאפשר ליבואן שעומד בסטנדרט "יבואן נאות" לעבור תהליך שחרור מהיר מהנמל ולהגביר את הבקרה והאכיפה בדרכי השיווק.

בין השינויים שתכללול הרפורמה:

  • אימוץ רגולציה אחידה ומתקדמת על מזון כפי שנעשה במדינות אחרות ובראשן האיחוד האירופי, וביטול רשמיותם של תקני מזון רבים שהסרתם לא פוגעת בבריאות הציבור.
  • הורדת העומס הבירוקרטי והקלה בייבוא תוך שמירה על בריאות הציבור: עד לרפורמה, כל משלוח של מוצר המוגדר רגיש נדרש לקבל אישור יבוא לפני ההגעה לנמל והמשלוח היה נבדק בנמל. כעת, יבואנים שנרשמים כיבואנים נאותים, יכולים לעבור ב"מסלול ירוק" – אינם נדרשים באישור ייבוא על כל משלוח אלא מחויבים בהצהרה בלבד על תוכן הייבוא. במידה ומדובר במזון שמיוצר או משווק באירופה המשלוח ישתחרר אוטומטית מהנמל ויתבצע פיקוח ובקרה בדרכי השיווק.
  • מערך הפיקוח עבר למערכת דיגיטלית המאפשר מעקב אחר מסלול המזון המיובא בכדי לאפשר לזהות תקלות במהירות ויעילות.
  • פותחו כלי הדרכה והטמעה של דרישות בקרת איכות בתהליכי יבוא וייצור מזון, לטובת שקיפות והנגשה של תהליכי בקרה, פיקוח וניהול סיכונים.

חשוב לציין שמזונות בעלי סיכון גבוה הוחרגו מהרפורמה: מזון לתינוקות, מזון יעודי לבי"ח ומוסדות בריאות, תוספי תזונה וכן ייבוא בשר ומוצריו. עוד חידוש: יבואן נאות יהיה מחויב ליישם תכנית בטיחות מזון עצמית ולהירשם במרשם היבואנים הנאותים. מדובר בסטטוס דינמי שייבדק באופן קבוע. יבואן שלא יעמוד בדרישות הרפורמה יאבד את המעמד כיבואן נאות ויחזור לייבא במסלול הרגיל המחייב בדיקות בנמל.

נכון להיום ישנם 97 יבואנים שכבר הוגדרו כיבואנים נאותים ו-21 נוספים נמצאים בתהליך, תוך עמידה ביעד שהוגדר לתחילת הרפורמה.

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת הציבור במשרד הבריאות: "אחד התפקידים של משרד הבריאות הוא שמירה על בריאות הציבור – דבר המחייב רגולציה. תפקידנו לוודא שהרגולציה מידתית ולהקל במקומות שבהן ניתן תוך שמירה על בריאות הציבור.בשנה האחרונה נעשתה עבודה רבה ע"י שירות המזון הארצי כדי לוודא שהרפורמה יוצאת לדרך בזמן ואני מודה לכל הצוות שעבד בנחישות לקדם את המהלך החשוב הזה. ככל שאנו מקלים על היבוא ומפחיתים רגולציה עודפת זה עשוי להפחית את המחירים לצרכן ולהקל על יוקר המחייה. אך חשוב לעשות זאת תוך שמירה על בריאות הציבור".

פנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות: "לראשונה, אימצנו רגולציה אירופאית, אנחנו באים ואומרים היום כי היבואן אחראי על המזון שהוא מייבא ואנחנו כמשרד הבריאות דואגים לפיקוח ולשמירה על בריאות הציבור".

נושאים קשורים:  רפורמת המזון,  משרד הבריאות,  ד"ר שרון אלרעי פרייס
תגובות